همدلی، توانایی درک عاطفی احساسات دیگران، دیدن مسائل از دیدگاه آنها و تصور خود در جای آنهاست. در واقع اساسا این است که خود را در موقعیت دیگران قرار دهید و درک کنید که آنها چه احساسی دارند.
همدلی به این معناست که وقتی میبینید که شخص دیگری رنج میبرد، مثلا بعد از از دست دادن یکی از عزیزان، میتوانید فورا خود را در حال تجربه همان تجربه تصور و درک کنید که به او چه میگذرد.
در حالی که افراد میتوانند به خوبی با احساسات و عواطف خودشان هماهنگ شوند، ورود به ذهن دیگران میتواند کمی دشوارتر باشد. توانایی احساس همدلی به افراد این امکان را میدهد که اصطلاحا بتوانند با کفشهای فرد دیگری راه بروند. این توانایی به افراد اجازه میدهد تا احساساتی را که دیگران احساس میکنند درک کنند.
نشانههای همدلی
برای بسیاری، دیدن شخص دیگری در حال درد و پاسخ دادن با بیتفاوتی یا حتی خصومت آشکار، کاملا غیرقابل درک به نظر میرسد. اما این واقعیت که برخی از مردم چنین واکنشی نشان میدهند به وضوح نشان میدهد که همدلی لزوما پاسخی جهانی به رنج دیگران نیست.
اگر از خود میپرسید که آیا فردی همدل هستید، در اینجا چند نشانه وجود دارد که نشان میدهد این تمایل را دارید:
- شما در گوش دادن به آنچه دیگران میگویند خوب هستید.
- مردم اغلب در مورد مشکلات خود به شما میگویند.
- شما در درک احساسات دیگران خوب هستید.
- شما اغلب به احساس دیگران فکر میکنید.
- افراد دیگر برای مشاوره به شما مراجعه میکنند.
- اغلب احساس میکنید تحت تأثیر حوادث غمانگیز هستید.
- سعی میکنید به افرادی که رنج م برند کمک کنید.
- به راحتی متوجه میشوید که چه کسانی دروغ میگویند.
- گاهی اوقات در موقعیتهای اجتماعی احساس خستگی یا فرسودگی میکنید.
- شما عمیقا به دیگران اهمیت می دهید.
- برای شما سخت است که در روابط خود حد و مرز تعیین کنید.
انواع همدلی
انواع مختلفی از همدلی وجود دارد که ممکن است افراد تجربه کند. سه نوع همدلی عبارتند از:
- همدلی عاطفی شامل توانایی درک احساسات شخص دیگر و پاسخ مناسب به آن است. چنین درک عاطفی ممکن است منجر به احساس نگرانی در مورد رفاه شخص دیگر احساس ناراحتی شخصی شود.
- همدلی جسمی شامل داشتن یک واکنش فیزیکی در پاسخ به آنچه که شخص دیگری تجربه میکند، محسوب میشود. گاهی اوقات افراد به صورت فیزیکی آنچه را که شخص دیگری احساس میکند، تجربه میکنند. برای مثال، وقتی میبینید که شخص دیگری احساس خجالت میکند، ممکن است سرخ شوید یا معده درد بگیرید.
- همدلی شناختی شامل توانایی درک وضعیت روانی شخص دیگر و آنچه ممکن است در پاسخ به موقعیت نشان دهد، باشد. این مربوط به چیزی است که روانشناسان از آن به عنوان نظریه ذهن یا تفکر در مورد آنچه دیگران فکر میکنند، یاد میکنند.
مزایای همدلی
توانایی تجربه همدلی کاربردهای مفید زیادی دارد.
- همدلی به شما این امکان را می دهد که با دیگران ارتباط اجتماعی برقرار کنید. با درک افکار و احساسات مردم، میتوانید در موقعیتهای اجتماعی واکنش مناسبی نشان دهید. تحقیقات نشان داده است که داشتن ارتباطات اجتماعی برای رفاه جسمی و روانی مهم است
همدلی با دیگران به شما کمک می کند تا یاد بگیرید که احساسات خود را تنظیم کنید. تنظیم عاطفی از این جهت مهم است که به شما امکان میدهد احساسات خود را مدیریت کنید، حتی در مواقع استرس شدید، بدون اینکه تحت فشار قرار بگیرید.
- همدلی باعث ترویج رفتارهای کمکی می شود. نه تنها زمانی که با دیگران احساس همدلی میکنید احتمال بیشتری وجود دارد که رفتارهای مفیدی انجام دهید، بلکه افراد دیگر نیز زمانی که همدلی را تجربه میکنند، بیشتر به شما کمک خواهند کرد.
تاثیر همدلی
توانایی شما در این زمینه میتواند بر روابط شما تأثیر بگذارد. مطالعات مربوط به خواهران و برادران نشان داده است که وقتی همدلی زیاد باشد، خواهر و برادر درگیری کمتر و صمیمیت بیشتری نسبت به یکدیگر دارند. در روابط عاشقانه، همدلی توانایی شما را برای بخشش افزایش میدهد.
همه افراد در هر موقعیتی این احساس را تجربه نمیکنند. برخی افراد ممکن است به طور کلی به طور طبیعی همدلی بیشتری داشته باشند، اما افراد نیز تمایل دارند نسبت به برخی افراد احساس همدلی بیشتری داشته باشند و نسبت به دیگران کمتر احساس همدلی کنند. برخی از عواملی که در این گرایش نقش دارند عبارتند از:
- نحوه درک شما از طرف مقابل
- چگونه رفتارهای فرد دیگر را نسبت میدهید
- آنچه را که شما مقصر گرفتاری های طرف مقابل میدانید
- تجربیات و انتظارات گذشته شما
نکاتی برای تمرین
خوشبختانه همدلی مهارتی است که میتوانید آن را یاد بگیرید و تقویت کنید. اگر میخواهید این مهارت را تقویت کنید، چند کار وجود دارد که میتوانید انجام دهید:
- بدون وقفه روی گوش دادن به مردم کار کنید
- به زبان بدن و انواع دیگر ارتباطات غیرکلامی توجه کنید
- سعی کنید افراد را درک کنید، حتی زمانی که با آنها موافق نیستید
- از افراد سوال بپرسید تا در مورد آنها و زندگیشان بیشتر بدانید
- خود را به جای شخص دیگری تصور کنید
- ارتباط خود را با دیگران تقویت کنید تا در مورد احساس آنها بیشتر بدانید
- سعی کنید سوگیریهای شخصیتان را بشناسید.
- بپذیرید که آسیبپذیر باشید و درباره احساساتتان صحبت کنید
- درگیر تجربیات جدیدی شوید که به شما بینش بهتری نسبت به احساس دیگران در آن موقعیت بدهد
- در سازمانهایی که برای تغییرات اجتماعی فشار میآورند، مشارکت کنید
منبع: verywellmind.com